onsdag 12 mars 2008

Föreläsningen

Föreläsningen idag var väldigt intressant. Egentligen var det meningen att Jens Orback skulle vara där och berätta om sin bok som han skrivit. "Medan segern firades: min mammas historia" heter boken och handlar, som titeln avslöjar, om hans mor. Hon växte upp i Tyskland och skickades på flykt under andra världskrigets slut. Under denna flykt utsattes hon och hennes systrar för brutala övergrepp.

Jens Orback hade fått förhinder att komma, så istället kom hans mor dit och berättade. Hon är idag över 80 år och hennes historia är mycket gripande. Hon berättade att övergreppen inte infattade en eller två män. Det kunde vara 20 män som köade för sin tur, sen kom dom och övergrep sig på kvinnorna, en efter en.

Det var också en kvinna där och berättade om sitt arbete med kvinnomisshandel. Kommer inte ihåg vad hon heter just nu, men hon var i alla fall med och debatterade på Stina Dabrowskis program här om dagen. Hon var också väldigt intressant att lyssna till.
Som ett avslut på kvällen var jag med på Kvinnojouren Moas årsmöte. Jag är nu medlem där och ska dit nästa vecka med förhoppningar om att få börja jobba där ideellt någon dag i veckan. Känns verkligen jättebra och det är något jag ser fram emot.

0 kommentarer: