onsdag 5 november 2008

Insider

Sitter och tittar på Insider. Det handlar om psykiskt sjuka människor som begår grova våldshandlingar. Jag tycker det är tragiskt i vårt samhälle idag. Psykiska sjukdomar tas inte på så stort allvar som de borde göra. Vissa människor är så pass psykiskt störda att de inte finns en möjlighet för dom att få ett normalt liv ute i samhället igen. Varför släpps dessa människor ändå ut? Även om en psykiskt sjuk människa verkar ha hämtat sig bra inne på sin vårdplats betyder inte det att dom automatist skulle vara likadana ute i sammhället. När de är dömda till vård är de på en skyddad plats, de har sina dagliga rutiner och träffar samma människor hela tiden. Är det så konstigt att det kan slå fel när de kommer ut i ett, för dom, kaotiskt samhälle igen?

Man kan väl inte testa att ha en permission? I så fall måste den väl vara ständigt bevakad? Vad skulle man annars kunna säga till någon som blir drabbad av ett eventuellt utbrott? "Ledsen, men det var bara ett test. Nu vet vi att han inte är redo för att komma ut mer. Vi får testa igen om några år.".
Vill poängtera att detta inte är ett påstående om att psykiskt sjuka aldrig kan bli friska igen. Men görs det ordentliga utredningar?

När man lyssnar på dessa psykiskt sjuka våldsmän säger de ofta att de önskar att någon hade sett hur illa det var och låst in dom för vård. Jag vill inte ens veta hur mycket deras familjer fått stå ut med..
Egentligen vet jag för lite om hur det fungerar med permissioner och så vidare för att kunna sitta här och ha en åsikt. Men samtidigt, någonstans brister det ju...

0 kommentarer: